Fredrik Johnsson

Min absoluta favorit i Boisdräkten Fredrik Johnsson har inte fått något eget blogginlägg här än. Finns hur mycket som helst att ta upp om denna grymma lirare, för det är just en lirare han är, som hela tiden gör det oväntade på isen. Men jag tänkte ta upp det som ploppar upp i huvudet på mig när jag ska försöka förklara varför han är så bra.

Först lite fakta:

Född: 1972
Moderklubb: Bois såklart =)
Tidigare klubbar: Oskarshamn. IFK Kumla, HV71, Hammarby, Fredrikshamn (Danmark), Stjernen (Norge)
Bästa säsonger (sett till antal poäng): 92/93 i Mariestad Bois i Division 2, 68 poäng (35+33) på 36 matcher, ett snitt på 1,89 poäng per match. 98/99 i IFK Kumla i division 1, 61 poäng (36+25) på 36 matcher

Totalt har Johnsson gjort närmare 800 poäng och knappt 500 mål i sin karriär, imponerande! 

Det jag främst tycker är Johnssons styrka är hans förmåga att alltid vaska fram målchanser och få skott på mål även i trängda lägen. Och hans absolut största kännetecken är ju att han alltid (till 90 %) skjuter högt på målvakterna, vilket är bevisat i Johnssons fall att det är ett dödligt vapen mot alla målvakter. Johnsson är heller ingen som syns hela tiden på isen utan kan komma bort 2/3-delar av matchen och man tror att han gått hem, och DÅ när man minst anar det kommer han skrinnande i friläge och hänger upp den i krysset. Just såna minnen har jag i mängder, när han rundar backen strax innanför blå och sen sätter upp den retligt enkelt i plockhandskrysset.
Något som han oxå är extremt bra på är att han inte föranonnserar slagskotten en halvtimme innan han ska skjuta. Många laddar väldigt länge och målvakterna hinner ta en korv innan pucken kommer, visst hårdheten är ju viktig, men om målvakten är förberedd och ser hela skottögonblicket så krävs det nästan en tavla om den ska slinka in. I Johnssons fall går allt så extremt fort så reaktionstiden för målvakten är förkortad betydligt vilket också betyder att målvakterna får extremt mycket svårare att hinna med.
Att han är ego och skjuter oftast själv i powerplay är oxå en styrka, finns många, särskilt svenskar som inte vågar avsluta. Så Johnsson med sin transatlantiska stil är välbehövlig och kommer vara en stor saknad när han väl slutar. När vi ändå är inne på det. Har en känsla av att han gör sin sista säsong denna säsongen, men hoppas inte jag har rätt. Så ännu ett skäl att gå på varenda match i Katrinhallen i vinter och vår, nästa säsong kanske inte Kungen av Katrinhallen Fredrik Johnsson spelar mer.

Undrar hur många baljor Johnsson gör ikväll? Den som lever får se!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0